Spring til indhold

Kaj Munk Forskningscentret

Om Munk

Kaj Munk Forskningscentret

Om Munk

HVEM VAR KAJ MUNK ?

Kaj Harald Leininger Petersen blev født 13. januar 1898 i Maribo og blev 1903 efter begge hans forældres død taget i pleje hos Peter og Marie Munk i Opager uden for Maribo.

Kaj Munk gik i skole i Opager og Vejleby, realskole i Maribo og gymnasium i Nykøbing Falster. I 1917 blev han student og flyttede til København for at studere teologi. Han blev cand. theol. i 1924 og samme år sognepræst i Vedersø i Vestjylland. I 1929 blev han gift med Elise Marie Jørgensen (Lise Munk) fra Vedersø.

Munks En Idealist blev opført på Det kgl. Teater i 1928, men Kaj Munk blev først for alvor kendt, da skuespillet Cant blev opført på Det kgl. Teater i 1931; men allerede i 1917 havde Munk skrevet sit første skuespil Pilatus, et bibelsk drama. Han skrev i alt 69 skuespil.

Kaj Munk blev myrdet af en nazistisk gruppe natten til 5. januar 1944 på Hørbylunde Bakke ved Silkeborg.. Efter krigen blev Kaj Munk yderligere kendt, bl.a. gennem filmatiseringen af skuespillet Ordet i 1955. Ordet blev skrevet i 1925.
Samtiden betragtede Kaj Munk som en af Nordens fremmeste dramatikere. Han var også uden tvivl en af Danmarks mest læste journalister.

Men helt overordnet kan Kaj Munks liv og virke siges at have fem dimensioner:

  • Den kritiske og samfundsrevsende debat og journalistik,
  • hans kristne livssyn og svært definerbare lutheranske teologi,
  • hans vildt anderledes, markante og omskiftelige politiske synspunkter,
  • hans store skønlitterære produktion af især dramatik,
  • hans fascinerende og inspirerende liv og gerning.

Uanset hvilken side af Kaj Munk, man måtte finde interessant, er det imidlertid vigtigt at være opmærksom på disse vigtige bidrag til samtalen om etik, menneskesyn og tilværelsen generelt set.

Denne spinkle, lettere krumryggede og blege præsts ord afslører en brændende, bankende og brølende kæmpe, der forholdt sig til stort set alt på hans tid, især til en lang række højaktuelle emner som fx diktatorer, krig, kristen modstand og ytringsfrihed.